eerojelaine Mikään ei ole sitä miltä se näyttä.

Sanoman verovälttely

Sanoma-konserniin kuuluva Sanoma Media Finland Oy julkaisee aikakauslehtiä, mm Aku Ankkaa. Olen tilannut lapsenlapsilleni kaksi lehteä ja ne ovat tulleet heille vuosikausia. Lokakuun alussa silmiini sattui uutinen, jonka mukaan Sanoma-konsernissa on otettu käyttöön verovälttelykeino, joka toimii siten, että aikakauslehtien postitus hoidetaan Norjasta ja näin vältetään Suomen arvonlisävero. Lehdet viedään Norjaan rekoilla.

Minusta toiminta ei vastannut omia eettisiä arvojani ja laitoin sähköpostilla tiedustelun, miten asian laita oikein oli.  Lisäksi ilmoitin, että lopetan Aku Ankkojen tilauksen, mikäli lehdet postitetaan Norjasta. Sain vastauksen odottelun jälkeen 13.10.2015. Vastauksessa Sanoman asiakaspalvelu kirjoittaa, että Aku Ankka-lehti postitetaan Norjasta, koska tiukka taloudellinen tilanne niin vaatii. Lisäksi viestissä kerrottiin tämänkaltaisen toiminnan auttavan Sanomaa työllistämään suomalaisia media-ammattilaisia. Kertoivat lopettavansa tilaukseni pyyntöni mukaan.

Ilmoitin lapsenlapsilleni asiasta ja kerroin perusteet, miksi näin toimin. Sain vastauksen, jossa todettiin, että oikein toimittu ja että vaarilla on hyvät periaatteet.

Minusta on väärin, että lehtitalo, jonka toimittajat päivittäin arvostelevat muiden ihmisten ja yritysten toimintatapoja käyttää itse verovälttelyä, joka lopulta ei turvaa yhtään kenenkään työpaikkaa missään. Verovälttelyn tulos menee suoraan omistajan pussiin, omistajien, jotka ovat sallineet ulkomaisen riskinoton, joka riskinotto on realisoitunut jatkuviin yt-neuvotteluihin konsernissa.

Kun katsoin Sanoma-konsernin arvoja, sieltä oli siivottu pois kaikki, mikä tuomitsisi verovälttelyn kaltaisen toiminnan. Eettisissä ohjeissa konserni korostaa kyllä yhteiskunnallista vastuutaan. Mitä vastuuta on verovälttey. Keskisuomalainen kirjoitti, että verottaja on kiinnostunut toiminnasta ja seuraa asiaa. Hyvä niin. Toivottavasti löytävät hyvät perusteet kovistella moista veronmaksajien siivellä eläjää.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Seppo Hildén

Ei riitä että norjalaiset vie nenämme edestä kaikki hiihtomitalit, nyt Aku Ankkakin tulee Norjasta...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tarinassa blogisti toimii moraalisen vakaumuksensa pohjalta, vaikka lapsenlapset jäävätkin ilman Aku-Ankkalehteään. Sinänsä suoraselkäistä toimintaa. Syyttävä sormi osoittaa Sanoman omistajia, jotka huonoin päätöksin ovat hukanneet yhtiön varat mutta kuppaavat silti vuotavaa potilasta. Ironista kyllä, blogistin suoraselkäisyydestä kärsivät kuitenkin kääntäjän, taittajan, painajan ja rekkakuskin lapset, jotka eivät saa uusia kenkiä. Norjan kautta kierrättäminen on oire, itse ongelma täytyy ratkaista ettei koko arvoa tuoteta jatkossa muualla.

p.s. Jos säästö menee omistajan pussiin, valtio ottaa siitä 45%.

Toimituksen poiminnat